Containerbrand

21-02-2021

We zijn onderweg met zwaailicht en sirene naar een containerbrand. Rond half zes deze zondagavond zijn we opgeroepen om uit te rukken voor een containerbrand in ons verzorgingsgebied. Normaal hebben containerbranden niet zo heel veel haast en gaan we dan ook rustig ter plekke. Hier is het anders, de container zou tegen een schoolgebouw aan staan en zo kan dus ook de school in vlammen op gaan. Ik zit deze inzet als bevelvoerder op de 'bok' en ga samen met de ploeg deze uitdaging aan. Als we ter plekke komen zijn er al twee eenheden van de politie aanwezig op de incidentlocatie. Een middelhoog hek belemmerd ons de doorgang richting het schoolplein waar ik een papiercontainer in lichte laaien zie staan.

Een behulpzame agent geeft via zijn knie mij een opstapje om over het hek heen te klimmen. Eén van de hogedrukslangen wordt uitgerold en ook de ploeg komt over het hek. Twee hulpvaardige burgers hebben ontzettend goed werk gedaan om de brandende container een paar meter van de gevel te slepen. Het gevaar voor verdere overslag is daarmee geweken. De blusploeg zorgt ervoor dat de grootste vlammen van de container afgaan en ik vraag ze daarna de gevel te koelen. Mogelijk heeft het vuur de school al aangetast. De andere ploeg krijgt de opdracht om een ladder en gereedschap te halen om de gevelplaten te verwijderen om te kijken of het vuur niet verder de school is ingeslagen. Een rolluik belemmerd ons het zicht op de ramen en daardoor kunnen we niet zien of deze nog heel zijn. Boven het rolluik zit een ventilatierooster dus vermoed ik dat er ook rook de school is ingetrokken. Ik vraag of er een sleutelhouder ter plekke kan komen die het schoolgebouw voor ons kan openen voor een binnenverkenning. De situatie is niet zo urgent want anders was er voor ons ook nog een mogelijkheid om een deur te forceren. Helaas kan de meldkamer in eerste instantie geen sleutelhouder bereiken.

Ik overleg met de agenten welke deur we dan het beste kunnen openmaken. Eén van de agenten blijkt opgeleid te zijn als PSO-er (Politie Sloten Opener) en gaat met ons gereedschap aan de slag om een cilinder te trekken. Net als hij daar aan begonnen is heeft de meldkamer toch een telefoonnummer achterhaald van een sleutelhouder. Het blijkt het nummer van de conciërge te zijn en ze belooft er z.s.m. aan te komen. We staken het verder openen van de deur en wachten de komst van de sleutelhoudster af. Ondertussen hebben de ploegen niet stilgestaan en is de container helemaal afgeblust en het papier uit elkaar getrokken. De andere ploeg heeft de beplating van de gevel geschroefd en gekeken of de brand verder naar binnen is gegaan. Dat is niet het geval en daarom worden alle materialen ingepakt. De sleutelhoudster meld zich en de blusploeg gaat met een CO-meter naar binnen om koolmonoxide te kunnen meten. Ze constateren rook in het gebouw en gaan diverse ramen openzetten om te ventileren. De ventilator van de tankautospuit wordt ingezet om de rook wat sneller te verdrijven. Bij het koelen van de gevel is er ook wat water naar binnen gekomen via het ventilatierooster.

De conciërge zal dit zelf gaan opruimen en zal ook een aannemer inschakelen om de schade aan de gevel te laten repareren. We begrijpen allemaal dat deze uitruk een heel ander verloop had gehad als de twee burgers de container niet hadden weggetrokken van de gevel. Waarschijnlijk had dan een gedeelte van het gebouw verloren gegaan. Een dik compliment voor deze mannen. Als er geen rook meer is en ook geen CO wordt gemeten gaan we verder inpakken. Ruim anderhalf uur na de alarmering rijden we tevreden terug richting kazerne. De meeste containerbrandjes zijn sneller geblust.