Dudley, Eunice en Franklin

18-02-2022

Er is storm op komst en daar gaat een brandweerhart meestal wel iets sneller van kloppen. De weerberichten voorspellen zwaar weer. Storm Dudley waait voor onze post, op een kleine melding na, voorbij. Op 18 februari wordt er wat zwaarder weer verwacht en we zijn er klaar voor. Ik vertrek deze middag vroeg vanaf het werk en besluit nog een poosje op de kazerne te gaan werken. Er zal vast wel een melding voor onze post komen. Halverwege de middag gaat het echt beginnen. Nog voordat onze pagers afgaan hebben we al via diverse kanalen gehoord dat het ook in ons verzorgingsgebied op verschillende plaatsen mis is. We horen van stukken dak die loshangen en omgevallen bomen. Diverse collega's komen al naar de kazerne voordat we worden opgeroepen door de alarmcentrale. We bemensen de voertuigen en gaan op pad. Ik ben de bevelvoerder van de 2de tankautospuit en onze eerste melding is een omgevallen boom. Ter plekke besluit ik de leiding over te geven aan de stage-bevelvoerder die ook op het voertuig zit. Dit zijn dagen waar je soms lastige keuze moet maken want soms kan je gewoon niet overal helpen. Voor de stage-bevelvoerder is dit een dag om veel te leren. We beginnen met het weghalen van een boom die over de rijbaan ligt. Collega's die vanaf de kazerne met een busje en motorkettingzagen zijn gekomen nemen de klus over. We vertrekken naar de volgende melding: Dakpannen die gevaarlijk liggen. Ter plekke is de bewoner zelf al op het dak bezig om de boel weer recht te leggen. De weg wordt tijdelijk afgezet om te voorkomen dat voorbijganger worden geraakt door vallende dakpannen. Een bewoonster komt melden dat er verderop een boom over diverse schuren is gevallen.

De meldkamer is overbelast en sommige mensen kunnen het noodnummer niet bereiken. Er wordt een noodoproep geplaats door een brandweereenheid van een andere plaats omdat er voor een reanimatie een ambulance nodig is. Wij gaan weer door naar de volgende melding. Er hangt een dakdeel los bij een appartementencomplex en er is een risico dat deze over straat gaat waaien. We kunnen er niet bij en wachten de hoogwerker op die ons gaat assisteren. Het dakdeel wordt eraf gehaald en leggen we is de garage van de bewoners.

Door naar een boom die dreigt om te vallen. Daarna door naar dakpannen die van een woning komen en veel schade hebben gemaakt aan een auto. Ook hier is een redvoertuig nodig. Ondertussen zijn onze collega's met de andere voertuigen hard bezig om andere meldingen op te lossen. Ook is er een bomenploeg van de gemeente bezig om meldingen van omgevallen bomen op te lossen. De pagers gaan af en er wordt een prio 1 gemeld. Deze melding heeft voorrang op alle andere wachtende meldingen. We gaan met spoed naar een flatgebouw waar een grote glasplaat naar beneden dreigt te vallen. Ter plekke kunnen we voorkomen dat deze op auto's gaat vallen die er onder staan. We leggen hem op het balkon van de bewoners en gaan weer door. Lossen dakdelen en losse dakpannen vragen nog een gedeelte van de avond onze aandacht. We hebben honger gekregen dus wordt er door collega's voor broodjes gezorgd. Storm Eunice is gaan liggen en ook wij kunnen moe maar voldaan in ons bed gaan liggen.

De volgende dag krijgen we nog drie meldingen die te maken hebben met de storm van de dag ervoor en inmiddels dient storm Franklin zich alweer aan. Opnieuw gaat het hard waaien en komen er meldingen binnen. De regen zorgt voor problemen bij woningen waar eerder stormschade is ontstaan. Één van de tankautospuiten krijgt te maken met een gedeelte van een boom die tegen een woning is gevallen. Het wordt een lastige, lange en ingewikkelde klus.

Opnieuw worden we opgeroepen voor een los dakdeel van een woning. Ik zit bij deze melding zelf als bevelvoerder op de tankautospuit. Het blijkt een adres te zijn waar we twee dagen geleden ook al geweest zijn. We hebben toen een houten plaat voor een raam geschroefd waar een gedeelte van het dak doorheen was gegaan. De bewoonster is bang dat er nog meer los gaat komen. Helaas kunnen we nu niets doen en omdat er geen gevaarlijke situatie gaande is gaan we naar een volgende melding. Het adres wat we op krijgen roep direct herinneringen bij me op. Jaren geleden heb ik boodschappen bezorgt voor een plaatselijke supermarkt. Het adres van de melding was één van mijn favoriete bezorgadressen. Ik ben benieuwd of dezelfde bewoners er nog wonen. Ze moeten inmiddels al wel heel oud zijn want ik vond ze toentertijd al oude mensen. Als ik aanbel kijk ik in het gezicht van een oude dame die mij bijna gelijk herkent. Ze is bang dat de boom die bij de buren in de tuin staat op haar woning gaat vallen. Ze heeft geen ongelijk en we besluiten bij de buren aan te bellen. De bewoners van het huis laten ons gewillig binnen want we kunnen alleen maar door de woning in de tuin komen waar de boom staat. Ik besluit hem eerst vast te zetten met een spanband om te voorkomen dat hij alsnog valt en door de schutting gaat. Dan schroeven we de schutting los en uiteindelijk laten we de boom gecontroleerd in de tuin van de oude dame vallen. Het gevaar is geweken en de oude dame is opgelucht.

We zagen de boom in kleine stukken, deze zal door de bewoners via de woning moeten worden afgevoerd. Ik klets ondertussen gezellig bij met de oude dame en de eigenaar van de tuin waar de boom stond zet voor ons een lekkere bak thee. Even later zitten we achter de tankautospuit gezellig op straat thee te drinken en krijgen er nog een heerlijk koekje bij. Ook deze gezelligheid hoort bij ons werk. We pakken het voertuig weer in en nemen afscheid van de melder en de andere bewoners. We gaan door naar een woning waar een gedeelte van de schoorsteen is losgekomen en nog op het dak ligt. Hier moet de ladderwagen ons weer assisteren. Na deze melding is er nergens meer onze hulp nodig en keren we terug naar de kazerne. 's Avonds gaan we er nog een keer uit voor een boom over de weg. Nadat deze verwijdert is keren we terug naar de kazerne. Deze zeer drukke dagen hebben ons ondanks het harde werken ook veel gezelligheid en samenhorigheid gebracht.