Oud en Nieuw

31-12-2022

Het is oudjaarsavond en ik ben bij mijn ouders met ons gezinnetje. Het is de hele dag nog rustig gebleven want de pager is nog niet gegaan. Ook vanavond blijft het rustig en doet de één een spelletje en de ander leest een boek. Het is net iets over half elf als de pager van zich laat horen. Prio 1 Gebouwbrand in een voor mij onbekende straat in de naburige gemeente. Ik spring op de fiets en race richting de kazerne. Mijn ouders wonen in de buurt van de kazerne dus niet veel later ren ik hijgend de kazerne binnen. De collega's vertellen me dat het naburig brandweerkorps bij een middelbrand in een leegstaande boerderij staat en daarom worden wij opgeroepen om naar deze melding uit te rukken. Snel kleden we ons om en rennen naar de tankautospuit. Van te voren was er al een ploeg geformeerd die de periode rond oud en nieuw zou uitrukken dus ik stap volgens afspraak achterin de tankautospuit. Terwijl we uitrukken hang ik het ademluchttoestel om en maak alles gereed om zodra we ter plaatse zijn tot actie over te gaan. We horen van de centralist dat er niet wordt opengedaan bij het brandadres en dat er brand zichtbaar is in de woonkamer. We rijden op het navigatiesysteem richting het brandadres omdat niemand weet waar het brandadres is. Ter plaatse zien we al een politie-eenheid staan en die melden ons dat er niemand opendoet. Er staan fietsen in de voortuin maar vanwege de dikke rook in de woning kunnen we de woonkamer niet meer inkijken. Voor het raam zijn vlammen zichtbaar dus er is daadwerkelijk brand. Samen met mijn collega leggen we de eerste straal (snelle lijn) klaar voor de deur terwijl de andere collega's met het bonkie de deur proberen open te beuken. Het lukt niet direct en ik wijs ze op het raam naast de deur. Dan die er maar uit. Gelukkig kunnen we daardoor vanuit binnen de deur wel open doen. Er staat geen rook in de hal en snel gaan we met de eerste straal naar binnen. We doen de tussendeur open en direct zet ik de straal in op het vuur wat ik door de rook heen waarneem. De vlammen zijn bijna gelijk weg en ik sluit daarom ook direct de straal weer. Met de warmtebeeldcamera verkennen we de kamer maar ik zie geen personen in de woning. Wel worden er op het schermpje van mijn camera konijnen in een kooi zichtbaar. Mijn collega pakt de grote kooi en brengt de beestjes in veiligheid. De andere collega's controleren boven of er nog mensen in de woning zijn. Dit blijkt gelukkig niet het geval en we ventileren de woning en brengen de materialen die in brand hebben gestaan buiten.

Terwijl de woning wordt geventileerd maken we onze uitrusting weer in orde. De pager gaat opnieuw en onze tweede tankautospuit wordt opgeroepen om naar de inmiddels grote brand in de leegstaande boerderij te gaan. Dat betekent dat de meeste brandweervoertuigen in onze omgeving zijn ingezet. De bevelvoerder draagt het incident over aan de politie en we melden ons weer beschikbaar. We worden gelijk naar een buitenbrand gestuurd vlakbij de locatie waar we zijn. Deze brand wordt snel geblust en daarna keren we terug naar de kazerne. Terwijl we de tankautospuit achteruit de kazerne inrijden wordt om ons heen het nieuwe jaar ingeluid met zeer veel vuurwerk. We moeten op de kazerne blijven omdat er weinig andere brandweervoertuigen beschikbaar zijn. We drinken wat en kijken naar het vuurwerk vanaf het dakterras van de kazerne. Even later kunnen we er weer op uit voor een buitenbrand. Deze wordt geblust en we besluiten even een rondje te doen langs een aantal adressen om onze familieleden nieuw jaar te wensen. Terwijl we voor één van de woningen staan gaat de pager opnieuw en moeten we voor een voertuigbrand richting de buurgemeente. Er blijkt een hoop vuil in brand te staan vlak naast een auto dus de meldkamer heeft er een voertuigbrand van gemaakt. Terwijl we onderweg zijn roept een bevelvoerder van een naburige gemeente ons op en vertelt dat ze vlak in de buurt zijn van deze voertuigbrand en dat hun hem wel willen blussen. Een prima idee vindt onze bevelvoerder en we melden ons weer beschikbaar. Niet veel later gaat opnieuw de pager. Prio 1 Brand Woning (middelbrand)(rietendak) in onze eigen gemeente. Het adres ligt wel in een buitenwijk dus we moeten hiervoor een stukje rijden. De meldkamer heeft vanwege de rietenkap gelijk middelbrand gemaakt. Tijdens de rit ernaartoe hangen we opnieuw onze ademlucht om en bereiden we ons weer voor op de actie die we zo gaan uitvoeren. Als we de oprijlaan van een grote woonboerderij opdraaien zien we dat er een stuk rietendak van ongeveer anderhalve meter in brand staat. We parkeren de tankautospuit ongeveer twintig meter van de woonboerderij en pakken opnieuw de snelle lijn voor een eerste aanval op het vuur. Zodra het water de vlammen raakt worden ze snel kleiner en algauw dooft het vuur. De bewoners blijken op vakantie te zijn maar er is wel een buurman met de sleutel van het pand. Hij heeft alleen geen code van het alarm dus is het bij binnenkomst een behoorlijke herrie. De officier laat een rietenkapteam uit een naburige regio komen om er zeker van te zijn dat de brand niet verder gaat in het riet. Terwijl het rietenkapteam onderweg is naar ons dorp hoor ik al aan de stem van de bevelvoerder dat ik haar ken. We hebben haar namelijk opgeleid als bevelvoerder bij het opleidingsbedrijf waar ik werk. Zodra het team ter plaatse komt gaan ze direct aan de slag om te controleren of het vuur uit is. We ondersteunen hun daar zoveel mogelijk bij en kunnen ook direct leren van hun specialisme.

Brand in een rietenkap komt binnen ons verzorgingsgebied bijna nooit voor dus we luisteren goed naar de bijzondere gevaren die er kunnen zijn bij zo'n inzet. Er komt nog een rietenkapteam ter plekke want de teams blijken altijd samen te worden ingezet. Uit deze tankautospuit stapt voor mij ook een bekende. Het is een manschap die ik zelf als instructeur in de klas heb gehad. Echt leuk om deze mensen zo tijdens de nieuwjaarsnacht te ontmoeten. Het werk is gedaan en we mogen bijzonder trots zijn op ons zelf dat we dit, misschien wel miljoenenpand, behouden hebben. Overal in het dorp is het inmiddels rustig geworden. De grote brand bij de buurgemeente is uit dus ook de tweede tankautospuit is teruggekeerd naar de kazerne. We drinken nog wat met elkaar en gaan dan naar huis. Rond een uur of vijf in de ochtend stap ik ons huis in. Hier is alles in diepe rust en ook ik zoek gauw het bed op. Ik schrik wakker van het geluid van de pager die opnieuw van zich laat horen. Blijkbaar was ik in een diepe slaap want het kost me moeite om gelijk te beseffen wat er aan de hand is. De pager meld een containerbrand en plichtsgetrouw ga ik er maar weer uit. Even later staan we met onze slaapdronken hoofden bij een rokende container. Deze wordt vakkundig afgeblust door een enthousiaste stagiair en na het vullen van de tank keren we weer terug naar de kazerne. Terwijl ik terug naar huis rij, bedenk ik me dat we dit oud en nieuw op zeker twee plekke het verschil hebben kunnen maken. Het maakt me opnieuw blij dat ik dit mooie werk kan en mag doen.